Varvsallén 1, 871 45 Härnösand
info@hernostudio.se

Hernö Studio – Från dag 1

Levande musik - Härnösand

Ett ställe att hänga, repa och spela in musik..

Året var 2013, när ett gäng kompisar med en dröm började diskutera möjligheten om att ha en replokal/studio i stan. Med inspiration och iver tog de kontakt med ett fastighetsbolag och hyrde en källarlokal på Storgatan 29 vilket skulle bli början av Hernö Studio även om namnet ännu inte fanns. Efter ett par år av hemmabyggda akustikplattor, trasmattor från Erikshjälpen och klagomål från grannar hade de inget val än att säga upp lokalen, det visade sig att en källarlokal i ett bostadshus inte var optimalt för ett metalband att repa i.. mellan klagomålen var det ändå flera försök till att repa litet tystare och spela in men dessa sessioner följdes av fler klagomål och sökandet efter en ny lokal tog fart.En kväll på hamnkrogen träffade ett par av grabbarna en kille som påstod sig veta om en lokal till ett väldigt bra pris, där det fanns möjlighet att utveckla och bygga en replokal och studio. Efter ett möte och en titt på lokalen var det klart, det skulle bli det nya stället.

Hernö Studio

Drygt en månad hade gått efter mötet och planer på hur det skulle se ut var så gott som färdiga, därefter påbörjades renovering och byggnationer som slukade semestrar och löner, men det var väl värt det. Under denna period valdes namnet “Hernö Studio”, det var allt som allt 5 eller 6 band som repade där och olika inspelningar gjordes i genrer hip hop, metal, grunge.Arbetet med Hernö Studio gick framåt, de hemmabyggda akustikplattorna utvecklades till snyggare och effektivare versioner, studiecirklar låg som en grund i finansiering till bland annat en ny inspelningsdator och ljudkort, det var roliga fester med spontanspelningar på helger och tankar om vad vi ville att Hernö Studio skulle vara eller bli slängdes runt i jämna mellanrum, det var varken en förening eller ett företag, men det var en manifestation av den ursprungliga drömmen; ett ställe att hänga, repa och spela in musik. Rykten börjar spridas om att industriområdet på Kattastrand ska utvecklas till bostadsområde vilket efter en tid visar sig vara mer än bara rykten. Tanken om att överge stället som tagit så mycket tid och pengar att bygga upp, där så många minnen skapats, är överväldigande. Ungefär ett år dröjer fram till att Hernö Studio gänget fattar ett beslut om att söka sig vidare till ytterligare en ny lokal.

Varvsallén

2018; Ett gammalt garage och ett rum – är man lika motiverad till att göra om allt arbete igen? Frågan ställdes med andra formuleringar men trotts det så är Hernö Studio belägen på Varvsallén 1, och även om lokalerna är annorlunda så finns grundidén kvar, det är nu tredje etappen i detta projekt. Fördelen med en nystart är att man kan ta all den kunskap man han har lärt sig under resans gång och applicera den direkt, så även om det känns tungt i början så slutar det oftast lika bra ändå.

Hernö Studio har gått från idé till verklighet. Vi har utvecklats till en förening med 27 medlemmar, vi har bättre utrustning än vad vi någonsin haft, kunskaper som vi aldrig hade haft utan denna resa och minnen som är värda mer än guld. Mycket har förändrats, mestadels positiva förändringar, men det vi har med oss sedan dag 1 är ett ställe att hänga, repa och spela in musik.

Hernö Studio – Köpmangatan

Inspelat 2014, Hernö Studio Köpmangatan, Foo Fighters – These days (Cover)
Inspelat 2014, Hernö Studio Köpmangatan, Adrenaline – Frustrated

Hernö Studio – Kattastrand

Hernö Studio – Varvsallén